Intrebări Frecvente
Întreținere și Mentenanță
Când trebuie curățat elementul ceramic?
Acest lucru poate varia în funcție de utilizare și de calitatea apei, dar cea mai bună indicație este atunci când debitul de apă devine considerabil mai mic decât în mod normal. Această reducere a debitului se datorează contaminantilor care blochează elementul ceramic. Un alt aspect este culoarea.
De ce cartușul meu este colorat?
Această este fizică că filtrul filtrează contaminantii care, în cele mai multe cazuri, sunt invizibili cu ochiul liber. Proprietățile micro-poroase ale ceramicii elimină contaminanții care altfel ar fi ajuns nedetectati în paharul cu apă. Culoarea cartușului ceramic va varia în funcție de contaminanții prezenți în apă.
Cum curăț cartușul ceramic?
Elementul ceramic se curăță cu ajutorul unui burete de vase curat care nu conține detergent. Sub jet de apă rece ștergeți energic cu partea aspră a buretelui până când stratul de culoare închisă dispare. Această operațiune se poate execută de 2-3 ori maxim, ulterior fiind necesară înlocuirea cartușului ceramic.
Când trebuie înlocuit cartușul ceramic?
Depinde de frecvența utilizării, de calitatea apei și de tipul cartușului ceramic utilizat. În majoritatea cazurilor, elementul ceramic trebuie înlocuit după 6 – 12 luni de utilizare zilnică. Următoarele volume de apă pot fi luate în considerare pentru a garanta o performanță optimă:
– Sterasyl – 10,000 de litri;
– Super Sterasyl – 2,000 de litri;
– Ultra Sterasyl – 1,500 de litri;
– Ultracarb – 2,300 de litri;
– BioTect Ultra – 2,300 de litri.
Utilizare și Consum
De ce filtrul de apă “bolborosește”?
Fenomenul de “bolborosire” se datorează aerului din filtru sau din rețeaua de apă. Acest fenomen apare la instalarea filtrului de apă sau la înlocuirea cartușului ceramic. Dacă se efectuează lucrări la rețeaua de apă potabilă, și această poate fi o cauza. Aerul va dispărea treptat pe măsură ce utilizați filtrul.
La ce este util un filtru de apă?
Apă furnizată de operatorul local este clasificată ca fiind potabilă în conformitate cu prevederile igienico-sanitare în viguare. Potabilitatea apei este certificată la ieșirea din instalațiile de tratare ale operatorului. Până la utilizarea apei în locuința ta, apa parcurge zeci de kilometri de conducte din materiale variate (fier, plumb, poletilena, cupru, etc.) care transferă de-a lungul existenței acestora, o mică cantitate de contaminanți. Totodată normativele privind potabilitatea apei nu includ contaminanți precum medicamentele, microplasticul, clorul, clorurile, fluorul și nitrații.
Ce se întâmplă cu filtrul de apă dacă nu îl utilizez o perioadă?
Datorită conținutului de argint, cartușele ceramice nu vor fi afectate de lipsa utilizării filtrului pentru o perioadă de timp. De exemplu, la întoarcerea din vacanță, porniți filtrul de apă și îl lăsăți sa curgă un minut.
De ce s-a redus debitul de apă prin filtru?
Reducerea debitului prin filtrul de apă este un semn că acesta trebuie curățat sau înlocuit. Reducerea debitului reprezintă și un semn de eficiență a filtrului, deoarece un filtru care nu își reduce debitul în timp înseamnă că nu filtrează corect, lăsând contaminanții să treacă. Totodată reducerea debitului de apă se face în funcție de volumul de apă consumată, sursă de apă și vechimea instalației de apă. În astfel de situații este benefică și utilizarea unui pre-filtru pentru sedimente.
Cum pot estima cantitate de apă care trece prin filtru?
În medie, o familie de patru persoane utilizează aproximativ 8 litri de apă pe zi pentru gătit și băut, când se află în locuința. Prin urmare, pe baza a 10 litri pe zi pentru patru persoane, durata de viață a cartușului poate fi estimată.
Eficiență și Sustenabilitate
Elementul filtrant este ecologic?
Într-un singur cuvânt, DA. Cartușul ceramic este confecționat din elemente provenite din natură, singurul element sintetic fiind capacul acestuia care este din plastic fără conținut de BPA și este total reciclabil. Pentru eliminare cartușul se aruncă în pubelă pentru sticlă.
De ce crește pH-ul apei când utilizez filtrul de apă?
Creșterea ușoară a pH-ului apei care trece prin filtru se datorează prezenței Wolastonitului în ceramică. Wolastonitul este ușor solubil și alcalin, astfel încât se poate dizolvă parțial în apă pe măsură ce trece prin filtru, determinând o schimbare minoră de pH, dar inofensivă.
Filtrele elimină Calcarul, Nitrații, Sedimentele sau Clorul?
Toate cartușele ceramice cu excepția modelului Sterasyl, elimină clorul din apă. Elementele filtrante cu indicativul “SI” pot elimina calcarul. Totodată pentru surse de apă cu încărcări mari de calcar sau clor se recomandă utilizarea pre-filtrului pentru calcar sau clor în sistemele Doulton HIP DUO sau Doulton HCP DUO. Pentru ape contaminate cu nitrați și cu prea multe sedimente, se pot folosi pre-filtrele pentru nitrați și sedimente cu aceleași sisteme de filtrare.
Care este eficiența cartușelor ceramice?
Elementele filtrante Doulton rețin contaminanți până la o dimensiune de 0.5 microni (microfiltrare). Cartușele ceramice au fost testate pe aproximativ 230 de elemente contaminante care se regăsesc în apă de băut. Rezultatele testelor efectuate se găsesc în secțiunea Informații Produse.