Doulton® este un brand britanic, cunoscut la nivel mondial ca fiind creatorul filtrului de apă modern

1820

MicrosoftTeams-image_16__1

Doulton & Watts

Londra, în special zona Tamisei, a fost asociată mult timp cu fabricarea olăritului încă din perioada imperiului Roman.

În anul urcării lui George IV pe tronul Angliei, se naște un parteneriat între un tânăr olar talentat, John Doulton și fostul său maistru, John Watts.

John Doulton dorea ca firma să se numească Doulton și Watts, dar John Watts a preferat Watts și Doulton. Aceștia s-au argumentat atât de mult, încât denumirea timpurie a companiei a avut ambele versiuni ale numelui.

În același an se naște al doilea fiu al lui John Doulton, Henry Doulton.

1824

Charles Dickens și Doulton

Când tatăl său este trimis în închisoare din cauza datoriilor, marele Charles Dickens a fost forțat să înceapă munca la depozitul Warren din Strand, Londra.

Aici, Charles, în vârstă de 12 ani, a lipit mii de etichete pe ceramica Doulton & Watts. A urât această perioadă și a evitat să vorbească despre aceasta etapa din viața sa, dar ne-a vizitat cu amabilitate mult mai târziu ca scriitor de succes și ne-a împărtășit modul în care experiențele din copilărie i-a inspirat poveștile despre sărăcia copiilor.

MicrosoftTeams-image_15_

1826 – 1830

MicrosoftTeams-image_24_

Primele filtre pentru apă

Apă consumată de miile de familii din Westminster este descrisă într-un pamflet popular ca fiind „jignitoare la vedere, dezgustătoare pentru imaginație și distrugătoare pentru sănătate ”.

Doulton® produce primele filtre de apă din gresie glazurată. Apa este filtrată cu praf de cărbune, o substanță purificantă folosită încă din Imperiul Roman.

1835

Henry Doulton

Tânărul Henry Doulton, al doilea fiu al lui John Doulton, devine ucenic la Doulton & Watts. Lucrează 12 ore pe zi laolaltă cu ceilalți muncitori ai fabricii. Trei seri pe săptămână merge la școală, unde învațâ chimie, fizică și desenul.

MicrosoftTeams-image_18__1

1837

MicrosoftTeams-image_13_

Regina Victoria

Regina Victoria a recunoște pericolele prezente pentru sănătate din apa de băut și comandă lui Doulton să producă un filtru de apă pentru Casa Regală.

Doulton a creează un filtru de gresie cu alimentare gravitațională, care combina tehnologia unui filtru ceramic cu arta unui recipient de apă din ceramică artizanală.

1849

Londra este un dezastru

O scrisoare trimisă ziarului Times, semnată de 54 de locuitori din Soho, Londra – „Domnule, trăim în noroi si murdărie. Nu mergem la latrină, nu avem coșuri de gunoi, nu avem scurgeri, nu avem canalizare. Noi toți suferim și dacă vine holera, Dumnezeu să ne ajute”. Mai târziu în acel an, holera a venit în Bermondsey, Londra, ucigând mii de oameni.

MicrosoftTeams-image_13__1

1854 – 1861

Doulton_Co_Block

Doulton & Co.

John Watts se retrage, iar Henry Doulton, în vârstă de 34 de ani, își unește forțele cu tatăl său într-o companie nouă, denumită Doulton & Co.

La 14 decembrie 1861, iubitul soț al reginei Victoria, prințul Albert se stinge de febra tifoidă, cel mai probabil cauzată de instalația sanitară infestată, instalată de Albert însuși în Castelul Windsor.

Regina Victoria comandă un set de filtre de apă făcute special de Doulton pentru reședințele si castelele ei.

1862

Louis Pasteur

Este inventat filtrul de carbon Doulton Manganous, după finalizarea cercetarilor  chimistului francez Louis Pasteur în bacteriologie și a progreselor sale în microbiologie. Acesta a fost primul cartuș cu cărbune activ.

Totodată, departamentul de cercetare și dezvoltare al lui Doulton creează cartușe ceramice microporoase (pământ de diatomee) care puteau elimina bacteriile cu o eficiență de peste 99%.

Din acest moment, filtrele Doulton sunt folosite de armată și spitalele Coroanei, fiind introduse treptat în fiecare casă. Henry Doulton este înnobilat de regele Edward al VII-lea și i se acordă dreptul de a folosi Creasta Regală pentru produsele sale, în semn de recunoaștere pentru munca sa.

MicrosoftTeams-image_26_

1873 – 1887

MicrosoftTeams-image_22_

John Doulton se stinge în 1873

În 1877 Henry cumpără o fabrică în Burslem și își mută o parte din producția sa în Staffordshire, inima olăritului în Marea Britanie.

În același an, fiul fondatorului companiei devine primul olar din Anglia care primește titlul de Cavaler al Coroanei.

1897

Henri Doulton se stinge in 1897

Sir Henry Doulton trece în eternitate în reședința sa din Kensington, Londra.

“A fost un angajator generos, un comerciant onest, un prieten loial și care a iubit principiul frumuseții în toate lucrurile.” – Preluat din „Impresii despre lui Sir Henry Doulton de către cineva care l-a cunoscut”, publicat la scurt timp după moartea sa în revista St James.

MicrosoftTeams-image_23_

1905

MicrosoftTeams-image_25_

Tubul de porțelan poros

Introducerea tubului de porțelan poros schimbă fundamental modul de filtrare al apei. Doulton® începe comercializarea în afara granițelor. Primii clienți sunt spitalele, unitățile militare, laboratoarele de medicină și chimie din Europa și America de Nord.

1914 – 1918

Primul Război Mondial

995 de bărbați dintre olarii Doulton® se alătură luptei în timpul Primului Război Mondial. Dintre aceștia, 134 își dau viața iar alți peste 200 sunt răniți sau luați prizonieri.

Multe angajate pleacă pentru a munci în fabricile de muniție sau ca asistente medicale pe front.

ww1_1

1939 – 1945

ww2_1

Al Doilea Război Mondial

708 de bărbați și 58 de femei din diferite birouri ale companiei se alătură efortului de război Din fericire, în conflict se pierd mult mai puțini decât în Primul Război Mondial. Doulton® furnizează cantități mari de filtre de apă pentru nave maritime ale Coroanei si Aliaților. Tehnologia ceramică ajunge să fie utilizată pentru mine anti-tanc și anti-submarin.

1956 – 1991

Doulton® revine acasă

Doulton® mută toate fabricile din Londra în Staffordshire, centrul de olărit britanic. În 1991, o statuie a lui Sir Henry Doulton este dezvelită în Burslem, Staffordshire, aproape de fabrica actuală.

MicrosoftTeams-image_17_

Zilele noastre

MicrosoftTeams-image_27_

Doulton® modern

Sute de milioane de oameni din 140 de țări au acces la apă potabilă sigură, proaspătă, cu gust bun, folosind tehnologia Ultracarb sau BioTect. Toate produsele Doulton® sunt în continuare fabricate manual în fabrica noastră din Staffordshire, Marea Britanie.

“Până când surse de apă nepoluate nu vor fi disponibile peste tot, una dintre cele mai bune apărări împotriva bolilor transmise de apă este filtrarea eficientă.”

SIR HENRY DOULTON 1820-1897

Updating…
  • Nu ai niciun produs în coș.